Δηλωνεται κατηγορηματικα οτι, ολα τα δημοσιευομενα ποιηματα, αποσπασματα ποιηματων η, και στιχοι κ.λπ. λογοτεχνικα κειμενα ειναι απο εντυπες εκδοσεις ευρισκομενες στη κατοχη του διαχειριστη αυτου του ιστολογιου. Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση, γινεται link κατ' ευθειαν στα ιστολογια στα οποια βρισκονται και οχι αναδημοσιευση τους, ακομη κι αν δεν υπαρχει σχετικο απαγορευτικο σημα.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ


Ο (Μεγας... )
Ανδρεας Εμπειρικος
αποτιει φορο τιμης στους Ελληνες
ποητες που τον ενεπνευσαν,
μνημονευοντας πρωτον πρωτον
τον Κωστα Κρυσταλλη!


... μερικoι επιδοξοι - υποτιθεται... - νεοι σημερινοι Ελληνες ποιητες(;), ισως, ουτε καν γνωριζουν την υπαρξη του Κ. Κρυσταλλη η, κι αν τη γνωριζουν δεν τον αναγνωριζουν. Ολοκληρωτικα σχεδον αλλοτριωμενοι, ενσωματωμενοι στο Συστημα,
δεν κανουν τιποτε περισσοτερο απο το να πετανε τη ψυχη της ποιησης στους καδους απορριματων και, να απογυμνωνουν ακομη και το σωμα της... κι αυτο το θεωρουν επανασταση... εναντιον ποιων?

**********
Αντιγραφω απο ενα αποσπασμα επιστολης του Ανδρεα Εμπειρικου προς την μετεπειτα συζυγο του Βιβικα που δημοσιευτηκε στο τευχος 49 του περιοδικου Ουτοπια (Μαρτιος-Απριλιος 2002) τα παρακατω σημεια:

[...] Τι νομιζεις πως μου ειπαν οι δυο φιλοι? Μου προτειναν να βγαλουν εκεινοι την "Ενδοχωρα". Φυσικα δεχθηκα με χαρα την προτασι τους. Επιτελους θα τυπωθει και ενα βιβλιο δικο μου. Για δες, Βιβικα, καιτοι ειμαι εκεινος που αρχισε να γραφη πολυ πιο νωρις απο τους περισσοτερους, η μαλλον απ' ολους τους νεους που εκδιδουν βιβλια απο το 1937, τα ποιηματα αυτα που ειναι του 1933-1936, θα βγουν τελευταια. Ευτυχως που εχω πολυ γερα νευρα. [...]. Την προταση να γραψω αλλο αρθρο χωρις τετοιες λεξεις την απερριψα αμεσως, λεγων οτι η αποδοχη μιας τετοιας προτασεως θα ισοδυναμουσε με το να επαιρνε ενας ενθερμος εραστης πισω, η να αλλαζε, μιαν ερωτικη εξομολογησι του σε μια κοπελλα. [...].

σημ. δικη μου:
το αρθρο στο οποιο αναφερεται ο Εμπειρικος θα εξυπηρετουσε τον ποιητη Ν. Εγγονοπουλο!

- Σημειωστε τη διαφορα με τα σημερινα "καλλιτεχνικα" ηθη... της lifestyle συμπεριφορας! Ετσι φτασαμε στο σημειο της πληρους απαξιωσης της ποιησης οπου ακομη και η καλυτερη συγχρονη ελληνικη ποιηση να μη πουλα πανω, το πολυ, απο 300 αντιτυπα. Η καλη λογοτεχνια να πουλιεται στα supermarkets μαζι με τα ξενοτιτλα lifestyle ελληνικα περιοδικα, εφημεριδες κ.λπ. εντυπα μαζικης "κουλτουρας" και τα εικαστικα εργα σε ειδικες σειρες καταστηματων σε ψηφιακη εκτυπωση.

**********

... Δεκακισχιλιοι αιωνες μας εδιδαξαν. Εκλεκτοι επιβητορες μας εγαλουχησαν. Ποθους δεν κορο'ι'οδευουμε. Εχουμε ακομη καρουλια που το νημα τους κατεσκευασθη απο γαλα και ελπιδες

Σκοπος της ζωης μας[] η αγαπη


Δεν υπάρχουν σχόλια: