Δηλωνεται κατηγορηματικα οτι, ολα τα δημοσιευομενα ποιηματα, αποσπασματα ποιηματων η, και στιχοι κ.λπ. λογοτεχνικα κειμενα ειναι απο εντυπες εκδοσεις ευρισκομενες στη κατοχη του διαχειριστη αυτου του ιστολογιου. Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση, γινεται link κατ' ευθειαν στα ιστολογια στα οποια βρισκονται και οχι αναδημοσιευση τους, ακομη κι αν δεν υπαρχει σχετικο απαγορευτικο σημα.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ



Το εσχατο ελαττωμα ειναι
νασαι ρηχος.


[...].
Βλεπω τωρα πως η θλιψη, οντας η υπερτατη συγκινηση που ειναι ικανος να νιωσει ο ανθρωπος, ειναι ταυτοχρονα η ουσια και η λυδια λιθος καθε μεγαλης τεχνης. Αυτο που αναζηταει συνεχως ο καλλιτεχνης ειναι ενας τροπος υπαρξης, οπου η ψυχη και το σωμα ναναι κατι ενιαιο και αδιαιρετο. Οπου το εξω ειναι η εκφραση του μεσα. Οπου η μορφη αποκαλυπτει. [...].
Πισω απ' τη χαρα και το γελιο, μπορει να κρυβεται μια ιδιοσυγκρασια χυδαια, σκληρη και αναισθητη. Ομως, πισω απ' τη θλιψη βρισκεται παντοτε η θλιψη.Ο πονος, αντιθετα απ' την αγαλλιαση, δε φοραει μασκα. Η αληθεια στην τεχνη δεν ειναι η ανταποκριση αναμεσα στη βασικη ιδεα και στην τυχαια υπαρξη. Δεν ειναι η ομοιοτητα του σχηματος με τη σκια η, η ομοιοτητα της μορφης, που καθρεφτιζεται στο κρυσταλο, με τη μορφη την ιδια. Δεν ειναι η ηχω, που ερχεται απο ενα κοιλωμα του λοφου, ουτε κανενα ασημενιο πηγαδι στην κοιλαδα, που δεχνει τη σεληνη στη σεληνη, και το Ναρκισσο στο Ναρκισσο. Η αληθεια στην τεχνη ειναι η ενοτητα ενος πραγματος με τον εαυτο του, το εξωτερικο που γινεται εκφραση του εσω, η ενσαρκωση της ψυχης, το σωμα διαποτισμενο απο το πνευμα. Γι αυτον το λογο δεν υπαρχει αληθεια που να μπορει να συγκριθει με τη θλιψη. Ειναι στιγμες, που νομιζω πως η θλιψη ειναι η μονη αληθεια.
[...].

Καθε εργο τεχνης ειναι η εκπληρωση μιας προφητειας. Γιατι καθε εργο τεχνης ειναι η μετατροπη μιας ιδεας σε μια εικονα. Καθε ανθρωπινο πλασμα θαπρεπε ναναι η εκπληρωση μιας προφητειας.


( του ΟΣΚΑΡ ΟΥΑ'Ι'ΛΝΤ - " De Profundis " , μτφ. ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ )