Δηλωνεται κατηγορηματικα οτι, ολα τα δημοσιευομενα ποιηματα, αποσπασματα ποιηματων η, και στιχοι κ.λπ. λογοτεχνικα κειμενα ειναι απο εντυπες εκδοσεις ευρισκομενες στη κατοχη του διαχειριστη αυτου του ιστολογιου. Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση, γινεται link κατ' ευθειαν στα ιστολογια στα οποια βρισκονται και οχι αναδημοσιευση τους, ακομη κι αν δεν υπαρχει σχετικο απαγορευτικο σημα.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

NO MAN LAND



Στην Αννι Χ. Καναφανι


Ο Αμπου Κε ακουμπησε το στηθος του πανω στο υγρο χωμα και η γη αρχισε να παλλεται απο κατω του με κουρασμενους χτυπους, που διαπερνουσαν τους κοκκους της αμμου και εισχωρουσαν στα κυτταρα του κορμιου του. Καθε φορα που ριχνοταν ετσι με το στηθος του πανω στη γη, ενιωθε το ιδιο τρμουλιασμα κι αυτο γινοτανε απο την πρωτη φορα που ξαπλωσε εκει λες και η καρδια της γης αγωνιζοταν με δυσκολια να βγει στο φως μεσ' απο τα εγκατα της πιο φρικτης κολασης. Καποτε, οταν το ανεφερε αυτο σε καποιο γειτονα του, που μοιραζοταν μαζι του το χωραφι στη γη που ειχε εγκαταλειψει πριν απο δεκα χρονια, εκεινος του απαντησε κορο'ι'δευτικα:
- Ειναι οι χτυποι της δικης σου της καρδιας. Σαν ξαπλωσεις χαμω και κολλησεις το στηθος στη γη, τοτε ετσι τους ακους.
Τι ηλιθια κουβεντα! Και η μυρουδια λοιπον; Η μυρουδια που καθως τη ρουφαγε ανεβαινε στο κεφαλι του και μετα εισχωρουσε στις φλεβες του; Καθε φορα που αναπνεε το αρωμα της γης, ετσι ξαπλωμενος πανω της, φανταζοτανε πως μυριζε τα μαλλια της γυναικας του την ωρα ακριβως που εβγαινε απο το μπανιο, μετα που λουστηκε με κρυο νερο. Η ιδια ακριβως μυρουδια, η μυρουδια της γυναικας που πλυθηκε με κρυο νερο και σκεπασε το προσωπο με τα μαλλια της, ενω ητανε ακομα υγρα. Το ιδιο τρεμουλιασμα, σαν να κρατας τρυφερα ενα μικρο πουλι μεσα στα χερια σου.

( του ΓΚΑΣΣΑΝ ΚΑΝΑΦΑΝΙ *, το ξεκινημα του βιβλιου του
" ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ", μτφ. Ντινα Κατσουρη, εκδ. ΘΕΜΕΛΙΟ -
" Συγχρονοι Παλαιστινιοι Πεζογραφοι ", αθηνα-1983 )

* Ο Γκασσαν Καναφανι (1936-1972), γεννηθηκε στην Ακρα της Παλαιστινης. Το 1948, κατεφυγε, σαν προσφυγας, στην Δαμασκο. Μετα τις σπουδες του, εργαστηκε σαν δασκαλος και δημοσιογραφος. Εκδοτης των περιοδικων "Αλ Χανταφ" και "Αλ-Χαντααρ". Συμμετειχε στην Παλαιστινιακη Επανασταση σαν εκπροσωπος του Λ.Α.Μ για την Παλαιστινη. Εχει γραψει νουβελες, διηγηματα, θεατρικα εργα και δoκιμια για την παλαιστινιακη λογοτεχνια. Δολοφονηθηκε απο εκρηξη βομβας με την οποια ειχε παγιδευτει το αυτοκινητο του, σε ηλικια, μολις 36 χρονων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: