Δηλωνεται κατηγορηματικα οτι, ολα τα δημοσιευομενα ποιηματα, αποσπασματα ποιηματων η, και στιχοι κ.λπ. λογοτεχνικα κειμενα ειναι απο εντυπες εκδοσεις ευρισκομενες στη κατοχη του διαχειριστη αυτου του ιστολογιου. Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση, γινεται link κατ' ευθειαν στα ιστολογια στα οποια βρισκονται και οχι αναδημοσιευση τους, ακομη κι αν δεν υπαρχει σχετικο απαγορευτικο σημα.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ

Ο Ηρως Αθανασιος Διακος
του Θεοφιλου !!!


ΤΟΥ ΑΙΓΑΓΡΟΥ



" Γεια και χαρα σου Αιγαγρε ! Γιατι να σου φανταξουν τα λογια του καμπου και οι φωνες του ; Γιατι να προτιμησης του καμπου τα κατσικια ; Εχεις ο,τι χρειαζεσαι εδω και για βοσκη και για οχειες και κατι παραπανω, κατι που, μα τον Θεο, δεν ηκμασε ποτε κατω στους καμπους - εχεις εδω τη λευτερια !

Τα κρυσταλλα που μαζωχθηκαν και φτιαξαν τον ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ, ο Διονυσιος ΣΟΛΩΜΟΣ ο Μουσηγετης, ο Ανδρεας ΚΑΛΒΟΣ, ο πρωτοκλητος και πρωτοψαλτης Καλβος, ο Περικλης ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ που ελληνικα τα ηθελε ολα κ' εκρυβε μεσα του βαθια, μια φλογερη ψυχη Σαβανοραλα, ο Αρχαγγελος ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ που επλασε το Πασχα των Ελληνων και αναστησε (Πασχα και αυτο) τον Πανα, ο εκ του Ευξεινου ποιητης ο ΒΑΡΝΑΛΗΣ ο Κωστας, αι βατοι αι φλεγομεναι, ο Νικος Εγγονοπουλος και ο Νικητας Ραντος, ο Οδυσσευς ΕΛΥΤΗΣ , που την ψυχη του βαφτισε στα ιωνικα νερα του Ελληνικου Αρχιπελαγους, ο εκ Λευκαδος ποιητης, αυγερινος και αποσπεριτης, ο Νανος Βαλαωριτης, αυτοι που πηραν τα βουνα, να μην τους φαη ο καμπος, δοξολογουν τον οιστρο σου και το πυκνο σου σπερμα, γιε του Πανος και μιας ζαρκαδας Αφροδιτης.

.......

Γεια και χαρα σου, Αιγαγρε, που δεν θα πας στους καμπους ! Γεια και χαρα σου, που πατας τα νυχτοποδαρα σου στων απορρογων κορυφων τα πιο υψηλα Ωσαννα !

Ειπα και ελαλησα, Αιγαγρε, και αμαρτιαν ουκ εχω.



ΟΙ ΜΠΕΑΤΟΙ η ΤΗΣ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΟΙ ΑΓΙΟΙ



"Ο Αζαρίας , ο Ανανίας και ο Μισαήλ , ο ΚΕΡΟΥΑΚ , ο ΓΚΙΣΝΜΠΕΡΓΚ και ο Κόρσο καθώς και προ αυτών ο μέγας πυρσός Ανδρέας Μπρετόν και η πλειάς του, και προ αυτών ακόμη ο κύκνος του Μοντεβιδέο Ισίδωρος Ducasse , ο Arthur Rimbaud , ο Raymond Roussel , ο ALFRED JARRY και ωρισμένοι άλλοι , ως ο Henry Michaux και εκτός αυτών και άλλων εθνών εκπρόσωποι και τηλαυγείς αστέρες , όπως

Ο William Blake

O Shelley

O Poe και ο Χέρμαν Μέλβιλ

Ο David Thoreau

O Henry Miller

Και εκείνος ο μέγας ποταμός όμοιος με δρυ βασιλική ψηλός Walt Whitman

Ο Έγελος

Ο ΚΙΡΚΕΓΚΑΡΝΤ

Ο Λέων Τολστόη, κόσμος και ήλιος θερμουργός, πατήρ θεών και ανθρώπων

Ο Sigmund Freud

Ο Άγγελος Σικελιανός

Ο Αρίσταρχος των ηδονών και ο Κ.Π.Καβάφης

Ο Μαρξ

Ο Λένιν

Ο ΚΡΟΠΟΤΚΙΝ

Ο ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ

Ο Böhme

O ΝΙΤΣΕ

O Victor Hugo

O ΜΩΑΜΕΘ

Ο Ιησούς ΧΡΙΣΤΟΣ

Και ακόμη προ ολίγων ετών οι Essenin, Μαγιακόβσκη, Block (και θα μπορούσα να προσθέσω κι άλλους) ως παίδες εν τη καμίνω – έκαστος στην ιδική του γλώσσα – έστω και αν όλοι δεν συμφωνούσαν μεταξύ των , άπαντες , εν τη ΚΑΜΙΝΩ ΕΨΑΛΛΑΝ και σήμερον ακόμη ψάλλουν, με λόγια που μεθερμηνευόμενα - όχι από τους ορθολογιστάς – το ίδιο νόημα, κατά βάθος, έχουν, απαράλλακτα όπως οι συγγενικές – τουτέστιν οι από τα ίδια καύσιμα – φωτιές, όπου και αν καίνε, την ίδια φλόγα κάνουν. Και οι παίδες εξακολουθούν την μέρα και την νύκτα, (όσοι πιστοί, όσοι ζεστοί, μεσ’ στις ψυχές σας σκύβοντας θα τους ακούστε) οι τίμιοι παίδες εξακολουθούν να ψάλλουν. Και ενώ οι φλόγες της πυράς, περιδινούμεναι γύρω από τα σώματά των (ω Ιωάννα ντ’ Αρκ! Ω ΑΘΑΝΑΣΗ ΔΙΑΚΟ!)... "



( αποσπασματα των δυο ποιηματων του Ανδρεα Εμπειρικου, απο την "ΟΚΤΑΝΑ" )



* * * * * * *



- Ανοιξτε τα παραθυρα, ανοιξτε τις ψυχες

φωτοστεφης ο ΚΕΡΟΥΑΚ διαβαινει, πινοντας το νεκταρ της καθημερινης ζωης παντου οπου το βρισκει

*

- Το λεγω και θα το ξαναπω πολλακις

ειναι μεγαλος ποιητης ο Κωστας ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ

*

"Προσεπαθησα να εφαρμοσω εις την ζωη μου ολα οσα προσεπαθησε να κανει ο Τολστοη αρνουμενος τον πλουτον του πατρος".

*

- Ειμουν στα νειατα μου τολστο'ι'στης

ειλικρινης ρωσσομαθης απλος γεροδεμενος

Φορουσα ρουσσικα πουκαμισα και μποτες

Ωργωνα το φθινοπωρο εις το πλευρο των χωρικων

Το θερος ειμουν θεριστης...

*

"δεν παρεδεχθην καμιαν συντηρητικην στασιν και προσηλωσιν εις νεκρα στοιχεια που αλλοι νομιζουν ιδεωδη"

*

[... ] Αρχισα απο πολυ νωρις να απαρνουμαι την κοινωνικη ψευτια και αδικια και ολα αυτα τα δεινα που συσσωρευονται εν ονοματι πλαστων ιδεων, απανθρωπων.

*

"Παλαιοτερα ειχα απολυτα προσχωρησει στον μαρξισμον, ειχα βαθυτατα συγκινηθει απο την Ρωσσικη επανασταση"


(ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ)



σημ. του blogger :


- "Πολλοι 'ξεμπερδευουν' με τον Εμπειρικο, χαρακτηριζοντας τον ως 'εστετ'. Σε αλλες εποχες, με κυριαρχα τα λα'ι'κιστικα και 'αυριανιστικα' προτυπα, θα μπορουσαν να κατακεραυνωθουν οι αποψεις του ως 'ελιτιστικες και αντιδραστικες'. Σημερα, τα ευρυτερα στρωματα, ακομα και των νεων, απλως τις αγνοουν γενικως, οπως και την ποιηση εξαλλου. Το αιτημα ουσιαστικης παιδειας, το ελλειμα ευρυτερης καλλιεργειας, η απουσια ενος συλλογικου οραματος αποτελουν παθογενειες του κοινωνικοπολιτικου μας συστηματος, που ως ενα βαθμο επισημαινονταν στην τελευταια παρεμβαση του, για τις εκλογες της 17ης Νοεμβριου του 1974, οπου εκανε (σημ. νοειται ο Εμπειρικος) διαχωρισμο μεταξυ ενος τυχοδιωκτικου, δημαγωγικου, μικροαστικης εμπνευσεως ψευδοσοσιαλισμου και μιας 'μακρας επιπονου και ηρωικης πορειας προς τον πραγματικον σοσιαλισμον" (Η ΑΥΓΗ, 10.6.01).


(του ΚΩΣΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑ, ποιητη και δοκιμιογραφου, περιοδικο 'ΟΥΤΟΠΙΑ', τευχος 49, μαρτ.-απρ. 2002, αφιερωμα στον Ανδρεα Εμπειρικο)


- οι υπογραμμισεις με κεφαλaiα γραμματα ειναι του blogger

* * *


Η αναρτηση αφιερωνεται σε... "γνωστους αγνωστους" ποιητες της σημερον

καθως και σε... "γνωστους αγνωστους" διαχειριστες ποιητικων ιστολογιων...


Δεν υπάρχουν σχόλια: