Δηλωνεται κατηγορηματικα οτι, ολα τα δημοσιευομενα ποιηματα, αποσπασματα ποιηματων η, και στιχοι κ.λπ. λογοτεχνικα κειμενα ειναι απο εντυπες εκδοσεις ευρισκομενες στη κατοχη του διαχειριστη αυτου του ιστολογιου. Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση, γινεται link κατ' ευθειαν στα ιστολογια στα οποια βρισκονται και οχι αναδημοσιευση τους, ακομη κι αν δεν υπαρχει σχετικο απαγορευτικο σημα.
Τελευταίος είμαι Και ψάχνω έναν έναν τους βυθούς των ωκεανών Ενώ κατά χιλιάδες άλλοι σκυφτοί κάτω από την επιφάνεια ψάχνουν τους φωταγωγημένους Βυθούς των ωκεανών ψέλνοντας το Ave Maria της πανανθρώπινης αγάπης.
ΜΑΣΤΟΛΕΙΧΙΑ ΕΝΤΟΣ ΚΛΙΝΑΜΑΞΗΣ Ωρα δυό μεσάνυχτα Στην πλατφόρμα του σταθμού ψυχή Το λαμπιόνι ρίχνει μπόι είναι που ο σταθμάρχης ποδοπάτησε τον όρκο του που ακροάζεται χαρτόσημα που αγνοεί τη χλωροφύλλη κι αχ εγώ αχ τα κόκαλά μου λιώμα απ' τον αλαλαγμό του αλατιού, του ασβεστίου, της συμμετρίας. Το τραίνο δεν ήρθε ποτέ, εξόν η εμψύχωσή του εξόν η ειρωνεία του που είμαι σε σχέση αιμομιξίας με το κάθε τι ας πούμε μ΄έναν φεγγαροπιωμένον αχινό ή με την ερωμένη μου που κάτω απ' τα πιό έντεκα μεσάνυχτα βυζαίνει τον ρινόκερό της. (Έκτωρ Κακναβάτος)
Είπε κάποτε τ' αηδόνι : "Θα γίνω πίθηκος !" Κ' έγινε. Είπε κάποτε ο πίθηκος : "Θα γίνω αηδόνι !" Κ α ι δ ε ν έ γ ι ν ε, γιατί το κλαδί έσπασε απ΄τα πολλά του χοροπηδήματα. Ο ποιητής έχει στα μάτια του το αρχέτυπο και ξέρει πως η φύση δεν οργίζεται, πραγματικά, ούτε με την όποια καταιγίδα. Ο ποιηματογράφος έχει στα μάτια του το εγώ του και παίρνει στα σοβαρά τα δάκρυά του. Φυσικό να φοβάται λοιπόν το βρυχηθμό των ερωτημάτων, την ίδια στιγμή που ο ποιητής ποιμαίνει τα ερωτήματα με την απόκριση που είναι ο ίδιος. Ο ποιητής ολάκαιρος μπαίνει στα προβλήματα, ο ποιηματογράφος περνά π λ ά ι από τα προβλήματα. Γι' αυτό διατυπώθηκε μιά μέρα ο καημός : "Έχετε την ιδέα πως κάνετε ποίηση, όταν τα αίμα σας είναι καλά σιγουρεμένο στις φλέβες;.." Ο ποιητής έχει πάντα μες στην ψυχή του την ευλάβεια, ενώ οι ευλαβείς δεν έχουν πάντα μες στην ψυχή τους την ευλάβεια. (από : "Τα δεσμά της Ελευθερίας")
***
ΜΟΝΑΞΙΑ ΧΡΕΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΛΗΘΟΣ στόχοι οι στίχοι με τα τεράστια ελληνικά μου χαυλιόδοντες αθανασίας ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΖΩΗ Ο θάνατος ολάνοιχτος που ίσως κι από μένα μέλλει να δεχτεί το κομψότερο δέρμα ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥ Σκάσε αηδόνι ! Ζουρλοπαινεμένη καγώ στην ερημιά μου καταμόναχος στήθος ερωτόκαστρο ευχαριστώ την ελληνική γλώσσα τα Ιορδάνεια ρείθρα λευτερώνοντας απ' το έρεβος τον έρωτα η αγάπη τ' ουρανού το σάρωθρο η παράξενη θέαινα. [Σπαράγματα]
***
Άλλο Σύμπαν, άλλο σύμπαν. Άλλο Θεός, άλλο θεός, από εννοιολογική άποψη. Κιάλια θέλουν οι αναγνώστες ; Η μοναξιά λειτουργεί στον πολιτισμό όσο και στη βαθύτερη Προϊστορία' καταστρέφεται στη μέση κατάσταση /// ζωής, όπου λογουχάρη ο άρρωστος θέλει στο νοσοκομείο την οικογένεια κοντά του και ει δυνατό τα ζώα του. [Αποσπάσματα] ( Νίκος Καρούζος )
ΩΧΡΑ ΥΠΟΚΟΣΜΗ Σβησμένοι φανοστάτες τα θαμπά σου ματια φρουρούσανε την είσοδο της ρημαγμένης πόλης σακατεμένος άνεμος ξεφύσαγε στους δρόμους βραχνός καημός οι στερεμένες βρύσες ράγισε το φθινόπωρο κι έσταξε ώχρα υπόκοσμη πάνω στο άδειο σπίτι στην άκαρπη αυλή σε φύλλα που ξεράθηκαν χλωμιάσαν τα φιλιά σε ζαρωμένα στήθια χαμίνια της φθοράς σ΄εύφορα χείλη π' απόμειναν στέρφα στη λύσσα που ξεθύμανε σώμα νεκρό. Κορίτσι απ΄τα παλιά φιλί βαθύ μες στην καρδιά στο πεθαμένο φως σου τώρα φαντάσματα τα θλιβερά απομεινάρια.
(από το περιοδικό "ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ", τεύχος 97, σελίς 28)
(απο : Ανθολογια της Νεοελληνικης Γραμματειας - Η Ποιηση, των Ρενου - Ηρακλη & Σταντη Αποστολιδη, εκδοση 11η - αθηνα 1983)
Σημ. του blogger :
1.- Ο... > Ρενος < ... Ηρ. Αποστολιδης - κορυφαιος, μαζι με τον πατερα του Ηρακλη, ανθολογος της ελληνικης ποιησης - ηταν αποφοιτος του κλασσικου τμηματος της Βαρβακειου Προτυπου Σχολης, του ετους 1941.
2.- Ο Αλεκος Φασιανος, επισης, ειναι αποφοιτος του κλασσικου τμηματος της Βαρβακειου Προτυπου Σχολης, του ετους 1953.
Αλλ' όταν έλθ' η νύχτα με τες δικές της συμβουλές,
με τους συμβιβασμούς της, και με τες υποσχέσεις της'
αλλ' όταν έλθ' η νύχτα με τη δική της δύναμι
του σώματος που θέλει και ζητεί, στην ίδια
μοιραία χαρά, χαμένος, ξαναπιαίνει.
( Κων/νος Καβάφης )
*** # 5+2 = 7 #
επί τη επετείω...
κόντρα στο κρύο και τα δύσκολα που συναντάμε... ευτυχώς που υπάρχουν και τα αισθήματα και τα συναισθηματα... ..............................................................................................
Η αναρτηση αυτη, με τη συγκαταθεση του παν/κου Ζ. Β., ποιητη και ζωγραφου, (... μετα κι απο μια τυχαια συναντηση), αφιερωνεται στον παν/κο και ποιητη... > Γ. Κεντρωτη ! < .
... Εγω σε ξεχωριζω στο νερο' σε μαζεψα στις σταχτες του πελάγου !
Στη μνημη των γονιων μου
γ'
Στο σπιτι σου
- μονοκλινη σπηλια -
και καψαλια
κι ελιες με μαραθοσπορους
πριν ερθει συμφορα να αυτονομουνται
αηδονι
που σ΄ το πλέξαν τα σχοινια'
διπλά και τριδιπλα φεγγαρια
κι η μορφη σου !
... Προστατης των ευδρόμων που αφοπλιζονται,
εμψυχωμενα μ' επισειοντα γλαυκό
να ευφραινουν το μελτεμι !
... Με αμφιστομες καρενες
θαλασσωθηκες,
τον αμωμο Αχιλλεα
να συντρεχεις οδυσσάμενε !
*
Αομματος ο Αρχων Μιχαηλ
καταβυθιστηκε
να σου μαζευει απ' τα θαλαμια
τα κτερισματα
- μάργαρος των οστρακων'
χτισμενες στον ορειχαλκο σειρηνες'
να αποθαυμαζεις την πανωρια ξαστερια...
Αναδιπλωθηκαν οι κλωνοι της οξυας
σε πολεμιστρα,
ρετσινι για τα σώτροπα
το δακρυ του πευκια'
η δαφνη,
επινικιο σινιαλο...
Μα το καινουργιο σου σκαρι
στην προκυμαια,
δικια μας μοιρα
πολυπλαγκτε Οδυσσεα !
...Κι η λευτερη γυναικα που γεννα
σε καθε νευμα της φυλης
και προσπερνα,
Πλειαδα - καργα τα πανια - αορατη
στου Ωριωνα τον οιστρο,
σαν Χαιρε πλαθεται με φως
στα βοτσαλα,
στη νοτισμενη ακρογιαλια,
μεσ' στην ανταρα απ' αυγουστιατικες καμπανες
για το θαυμα !
( Το 3ο μερος απο το συνθετικο ποιημα "ΤΟ ΔΟΥΡΕΙΟ ΠΛΟΙΟ", επιμελεια Γιωργου Γεωργουση, εκδοση "ΔΙΑΤΤΩΝ" - αθηνα, απριλιος 2012 - σε πολυτονικο συστημα, τυπογραφικα στοιχεια πελασγικα των 12" - κοσμημα εξωφυλλου απο σχεδιο σε μινωικκο αγγειο του ιδ' αι. π.Χ. )
Σαν το επίμονο βούισμα των αυτιών αχολογούσαν αδιάκοπα οι βροντερές καμπάνες που καλούσανε για προσευχή - το αίσθημα της δυσφορίας όλο και μεγάλωνε : Πέρασμα από το φως στο σκοτάδι κι απο το σκοτάδι στο φως.
Λάμψε, φως της φωτιάς, Εωσφόρε, πέτρινο άστρο αχτιδοβόλησε πάνω στη σαπίλα ! Φως της φωτιάς ! Φως υποχθόνιο, διαβολικό ! Λάμψε, αχτιδοβόλησε, λάμψε, φως της φωτιάς... λάμψε... αχτιδοβόλησε, φως της φωτιάς, λάμψε, λάμψε...
Οι ζητιάνοι σούρνουνταν από το 'να στ' άλλο καπηλειό της αγοράς, χαμένοι μες στην παγωμένη σκιά του καθεδρικού ναού.
Τραβούσανε για την πλατεία των Όπλων, παίρνοντας κατά μήκος τους δρόμους που ήτανε πλατιοί σαν θάλασσες, μες στην πόλη που απόμενε πίσω τους μονάχη.
[...]
ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ
Βδομάδες, μήνες, χρονια...
28.
Διάλογος στο σκοτάδι
[... ]
Μονάχα ο φοιτητής δεν μιλούσε για τους λόγους της φυλάκισής του. Το να μιλάει για τ' άρρωστα πνευμόνια του τον έκανε λιγότερο να υποφέρει από το να λέει κακό για τη χώρα του. Ευχαριστιότανε να μεμψιμοιρεί και να κλαίγεται για τα σωματικά του βάσανα, γιατί μπορούσε έτσι να ξεχνάει πως είχε γεννηθεί σ' ένα ναυάγιο, πως είχε δεί το φως ανάμεσα σε πτώματα και πως άνοιξε τα μάτια σ' ένα σχολείο χωρίς παράθυρα όπου, από την πρώτη μέρα κιόλας, είχανε σβήσει μέσα του τη μικρή λάμψη της πίστης, χωρίς με τίποτα να την αντικαταστήσουν : σκοτάδι, χάος, σύγχιση, μελαγχολία του ρημαγμένου, του σακατεμένου, και σιγά σιγά τοίμασε και πρόφερε μπερδεμένα το ποίημα των θυσιασμένων γενεών :
Ρίχνουμε την άγκυρα στα λιμάνια της ανυπαρξίας δίχως
φως στα κατάρτια των μπράτσων μας
τα μουσκεμένα από δάκρυ και δέρμα αλμυρό
όπως γυρίζουν οι ναυτικοί απ΄τη θάλασσα
Το στόμα σου μ' αρέσει μες στο πρόσωπό σου
-φίλησε !- και το χέρι σου στο χέρι μου - ...χτες
ακόμη... - Α, μάταια η ζωή ξαναπερνά
απ' το κρύο ποτάμι της καρδιάς μας !
Σκισμένο το δισάκι και το δεμάτι σκόρπιο
τα μελίσσια πέσαν σα βολίδες
στο διάστημα- ... όχι ακόμη.... -
Και το τριαντάφυλλο των αγέρηδων χωρίς ένα πέταλο...
Η καρδιά πήδαγε πάνω απ΄τα μνήματα.
Α, κριν-κριν-κριν, η νεκροφόρα κυλά και ξανακυλά !...
Μέσα σε νύχτες δίχως φεγγάρι πάνε τα άλογα
σκεπασμένα τριαντάφυλλα μέχρι τις οπλές,
θα έλεγε κανείς πως γυρνούν απ' τα αστέρια
άλλα απ' το κοιμητήρι μονάχα γυρνούν.
Α, κριν-κριν-κριν, η νεκροφόρα κυλά και ξανακυλά,
άμαξα δακρύων, κριν-κριν-κριν !...
Αίνιγμα αυγής στ' αστέρια,
στροφές ψευδαισθήσεων στην ηττα,
και πόσο μακριά απ' τον κόσμο, και πόσο νωρίς...
Για να φτάσουν τις ακροθαλασσιές των βλεφάρων,
κύματα από δάκρυα παλεύουν στο πέλαγος
[... ]
( Αποσπασματα απο "ο κύριος Πρόεδρος", μτφ. ΑΝΝΑ ΞΕΝΟΥ, εισαγωγή Georges Pillement, επιμέλεια Πόλυ Γκίκα, εκδ. ΠΛΕΘΡΟΝ Ε.Π.Ε. - αθήνα 1986, μέρος α' / σελις 9, μέρος γ' / σελ. 186, 187 )