Δηλωνεται κατηγορηματικα οτι, ολα τα δημοσιευομενα ποιηματα, αποσπασματα ποιηματων η, και στιχοι κ.λπ. λογοτεχνικα κειμενα ειναι απο εντυπες εκδοσεις ευρισκομενες στη κατοχη του διαχειριστη αυτου του ιστολογιου. Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση, γινεται link κατ' ευθειαν στα ιστολογια στα οποια βρισκονται και οχι αναδημοσιευση τους, ακομη κι αν δεν υπαρχει σχετικο απαγορευτικο σημα.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011


Θελω να παραθεσω πρωτα, μερικα σταχυολογηματα που κρατησα σημειωμενα απο τοτε (1964) που πρωτοδιαβασα το βιβλιο του ΜΙΛΑΝ ΚΟΥΝΤΕΡΑ

" Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ "

και στη συνεχεια να διατυπωσω καποιες σκεψεις μου.

Λοιπον:

- Το πιο βαρυ φορτιο μας συνθλιβει, μας κανει να λυγιζουμε κατω απ' αυτο, μας πιεζει στο εδαφος. Αλλα, στην ερωτικη ποιηση ολων των αιωνων, η γυναικα επιθυμει να δεχτει το φορτιο του αντρικου κορμιου. Το πιο βαρυ φορτιο ειναι λοιπον ταυτοχρονα και η εικονα της πιο εντονης ζωικης ολοκληρωσης. Οσο πιο βαρυ ειναι το φορτιο, οσο κοντινη στη γη ειναι η ζωη μας, τοσο ειναι πιο αληθινη και πιο πραγματικη.
Σ' αντισταθμισμα, η ολικη απουσια του φορτιου κανει το ανθρωπινο ον να γινεται πιο ελαφρυ απ' τον ανεμο, να πεταει, ν' απομακρυνεται απ' τη γη, απ' το γηινο ειναι, να μην ειναι παρα μονο κατα το ημισυ αληθινο και οι κινησεις του να ειναι εξισου ελευθερες οσο και χωρις σημασια.
Λοιπον τι να διαλεξει κανεις; Το βαρος η την ελαφροτητα;
Προκειται για το ερωτημα που εθεσε ο Παρμενιδης τον εκτο αιωνα π.Χ. [... ]
Ο Παρμενιδης απαντουσε: το ελαφρυ ειναι θετικο, το βαρυ ειναι αρνητικο. Ειχε δικιο η οχι;
Ιδου η απορια.
[... ]

- [... ] Ο Τομας ελεγε μεσα του: να ξαπλωνεις με μια γυναικα και να κοιμασαι μαζι της, να δυο παθη οχι μονο διαφορετικα αλλα και αντιφατικα σχεδον. Ο ερωτας δεν εκδηλωνεται με την επιθυμια να κανεις ερωτα (αυτη η επιθυμια ταιριαζει σε αναριθμητο πληθος γυναικων) αλλα με την επιθυμια του μοιρασμενου υπνου (αυτη η επιθυμια δεν αφορα παρα μια και μονη γυναικα).

- [... ] Αντιθετα, ομως, μηπως κι ενα γεγονος δεν ειναι τοσο πιο σπουδαιο και φορτωμενο σημασια, οσο εξαρταται απο ενα μεγαλυτερο αριθμο τυχαιων περιστατικων;
Μονο το τυχαιο μπορει να ερμηνευθει ως μηνυμα. Αυτο που συμβαινει απο αναγκη, αυτο που ειναι αναμενομενο και που καθημερινα επαναλαμβανεται δεν ειναι παρα κατι βουβο. Μονο το τυχαιο μιλαει. [... ]
Το τυχαιο ειναι που κανει τετοια μαγια, οχι το αναγκαιο. Για να ειναι ενας ερωτας αξεχαστος πρεπει τα τυχαια να συναντιωνται σ' αυτον απ' την πρωτη στιγμη, οπως τα πουλια πανω στους ωμους του Αγιου Φραγκισκου της Ασσιζης.

- [...] Το ονειρο ειναι η αποδειξη οτι το να φανταζεσαι, το να ονειρευεσαι αυτο που δεν εχει υπαρξει, ειναι απο τις βαθυτερες αναγκες του ανθρωπου. [... ]

- [... ] Ο Τομας δεν κουραζοταν να της επαναλαμβανει οτι αναμεσα στον ερωτα και στην πραξη του ερωτα, μεσολαβει ενας κοσμος. [... ]

- [... ] Ο ερωτας αρχιζει απο μια μεταφορα. Μ' αλλα λογια: ο ερωτας αρχιζει απο τη στιγμη που μια γυναικα εγγραφεται με μια απο τις κουβεντες της, στην ποιητικη μας μνημη.

*******

Ξεκινω λοιπον τις σκεψεις μου για τις λεξεις του Κουντερα, απο το τελος προς την αρχη:

- Πιστευα τοτε - δηλαδη το 1964, οταν πρωτοδιαβασα το εκπληκτικο αυτο βιβλιο - οτι ετσι ειναι, αλλα, μονο αν εχουμε ποιητικη μνημη. Το ιδιο πιστευω και τωρα, οσο κι' αν αυτο περικλειει καποιους κινδυνους.

- Ημουν βεβαιος γι' αυτο και, εξακολουθω να ειμαι.

- Ειχα κι εξακολουθω να εχω τη γνωμη οτι, το ονειρο δεν ειναι απλα μια απο τις βαθυτερες αναγκες του ανθρωπου, ειναι μερος του ειναι του. Κι ακομη οτι, δεν ονειρευομαστε μονο αυτο που δεν εχει υπαρξει, ονειρευομαστε κι αυτο που θα θελαμε να υπαρξει και, τιποτα και, κανεις δεν μπορει να αποκλεισει την πραγματοποιηση του.

- Η ζωη-μου μου απεδειξε τη πληρη αληθεια αυτου που αναφερει ο συγγραφεας. Πιστευω απολυτα στο μηνυμα που στελνει το τυχαιο. Και γνωριζω πολυ καλα τωρα πια, τη γλωσσα που μιλαει μια συγκυρια τυχαιων γεγονοτων.

- Και γι' αυτη την αποψη ημουν βεβαιος κι εξακολουθω να ειμαι.
Ο Τομας, βεβαια, το ανδρικο προσωπο στο βιβλιο του Κουντερα, το 'λεγε.. απο μεσα του...

- Θιασωτης απο τοτε που αρχισα να "ανακαλυπτω" την ζωη και τον κοσμο οτι, η μεση οδος σε ολα σχεδον - εξαιρεσεις σε εξαιρετικες και ειδικες περιπτωσεις ειναι δεκτες - τα επιπεδα της ζωης ειναι η καλυτερη δυνατη επιλογη, δηλαδη ουτε το βαρος ουτε η ελαφροτητα, εξακολουθω να πρεσβευω το ιδιο.
Κι απορω, ειδικωτερα, με την σημερινη συμπεριφορα πολλων απο τις νεωτερες γενεες - πολλων γυναικων και πολυ περισσοτερων ανδρων(;!) - που οι μεν επιθυμουν να δεχτουν το φορτιο του αντρικου κορμιου και οι δε θεωρουν εαυτους υπερηφανους οταν αυτο συμβαινει και πιστευουν η νομιζουν οτι μ' αυτο τον τροπο επιβεβαιωνουν τη χρησιμοτητα της υπαρξης τους(???!). Αραγε, αυτη ειναι η επανασταση την οποια επαγγελλονται...?


Δεν υπάρχουν σχόλια: