Δηλωνεται κατηγορηματικα οτι, ολα τα δημοσιευομενα ποιηματα, αποσπασματα ποιηματων η, και στιχοι κ.λπ. λογοτεχνικα κειμενα ειναι απο εντυπες εκδοσεις ευρισκομενες στη κατοχη του διαχειριστη αυτου του ιστολογιου. Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση, γινεται link κατ' ευθειαν στα ιστολογια στα οποια βρισκονται και οχι αναδημοσιευση τους, ακομη κι αν δεν υπαρχει σχετικο απαγορευτικο σημα.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΧΟΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟΣ




"------ Ο... >  Ραϋμόν  < ... Ραντιγκέ μοιράζεται με τον Ρεμπώ το φοβερό προνόμιο να είναι ένα φαινόμενο των γαλλικών γραμμάτων------ !"

Η κρίση ανήκει στον Ζαν Κοκτώ και αφορά το μικρό αυτό βιβλίο που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών για να γίνει, πολύ σύντομα, ένα κλασικό κείμενο της γαλλικής λογοτεχνίας. Το Με το διάβολο στο κορμί, εξεδόθη το 1923, έτος θανάτου του συγγραφέως, σε ηλικία είκοσι χρονών. Θέμα του μυθιστορήματος και κυριαρχούσα μορφή του είναι ο νεαρός Φρανσουά, που με παιδική ψυχή ζη μιά παράφορη ανδρική περιπέτεια. Ο ίδιος ο Ραντιγκέ αρνήθηκε ότι στο βιβλίο του περιέχονται αυτοεξομολογήσεις. Μολαταύτα, το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική ανάλυση. Η πρωτοτυπία της εμπνεύσεως, η διεισδυτική ψυχολογική ανάλυση των ηρώων και η ζωντανή περιγραφή, αφομοιώνονται με εκείνο το δημιουργικό αισθητήριο που συναντούμε στούς μεγάλους συγγραφείς. Ο Ραϋμόν Ραντιγκέ συνδέεται με την παράδοση των γάλλων "ηθογράφων", που αρχίζει με την Μαντάμ Λαφαγιέτ, συνεχίζεται με τον Σταντάλ και φθάνει ως τον Προύστ.

(έκδοση ΓΑΛΑΞΙΑΣ * ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΡΜΕΙΑΣ, 2η έκδοση, μτφ. ΜΙΝΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, αθήνα - ιούλιος 1981)





Η ανάρτηση αυτή αφιερώνεται σε όλους / ες τους / τις απρόσωπους / ες που... πιπιλάνε σαν - φτηνή - δικαιολογία ότι, για όλα τούς φταίει το φεγγάρι και, ποτέ ο εαυτός τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: