Δηλωνεται κατηγορηματικα οτι, ολα τα δημοσιευομενα ποιηματα, αποσπασματα ποιηματων η, και στιχοι κ.λπ. λογοτεχνικα κειμενα ειναι απο εντυπες εκδοσεις ευρισκομενες στη κατοχη του διαχειριστη αυτου του ιστολογιου. Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση, γινεται link κατ' ευθειαν στα ιστολογια στα οποια βρισκονται και οχι αναδημοσιευση τους, ακομη κι αν δεν υπαρχει σχετικο απαγορευτικο σημα.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

JAMES JOYCE





[...]
Είδε τον ιερέα να σκύβει και να φυλάει την αγία τράπεζα και ύστερα να στρέφει και να ευλογεί το εκκλησίασμα. ¨Ολοι σταυροκοπήθηκαν και σηκώθηκαν. Ο κ. Μπλούμ κοίταξε ολόγυρά του και ύστερα εγέρθηκε, κοιτάζοντας πάνω από τα σηκωμένα καπέλα. Βέβαια σηκώθηκαν για το ευαγγέλιο. Ύστερα έπεσαν όλοι στα γόνατα και αυτός ξανακάθησε ήσυχα στον πάγκο του. Ο ιερέας κατέβηκε τα σκαλιά της αγίας τράπεζας, κρατώντας εκείνο το πράμα μπροστά του, και αυτός και το παπαδοπαίδι άρχισαν ένα διάλογο στα λατινικά. Ύστερα ο ιερέας γονάτισε και άρχισε να διαβάζει από ένα χαρτί :
      - Ώ, Κύριε, ημετέρα καταφυγή και ενδυνάμωσις...
Ο κ. Μπλούμ τέντωσε το λαιμό του για ν' αρπάξει τις λέξεις. Αγγλικά. Πέταξέ τους το κόκκαλο. Θυμάμαι αμυδρά. Πόσος καιρός πέρασε από την τελευταία σου λειτουργία; Η Gloria και η άμωμος παρθένος. Ο Ιωσήφ, ο σύζυγός της. Ο Πέτρος και ο Παύλος. Περισσότερο ενδιαφέρον όταν καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται. Υπέροχη οργάνωση βέβαια, δουλεύει σαν ρολόϊ. Εξομολόγηση. Όλος ο κόσμος θέλει νά. Εντάξει, θα σας τα ομολογήσω όλα. Μετάνοια. Τιμωρήστε με παρακαλώ. Μεγάλο όπλο στα χέρια τους. Κάτι περισσότερο από τον γιατρό ή τον δικηγόρο. Η γυναίκα φλέγεται από την επιθυμία νά. Και εγώ νά ψουψουψού. Και εσείς, μήπως κάνατε τακατακατάκ; Και εσείς γιατί κάνατε τό; Κοιτάζει προς τα κάτω τη βέρα της, ώσπου να βρεί κάποια δικαιολογία. Τοίχοι που μουρμουρίζουν, τοίχοι γεμάτοι αυτιά. Ο σύζυγος το μαθαίνει κατάπληκτος. Αστειάκι του Θεούλη. Νά την που βγαίνει. Ξώπετση μετάνοια. Αξιολάτρευτη ντροπή. Προσευχή εμπρός στην αγία τράπεζα. Προσευχές επί προσευχών. Λουλούδια, θυμίαμα, κεριά που λιώνουν. Για να κρύψουν το ερύθημά της. Ο Στρατός της Σωτηρίας, μια κραυγαλέα απομίμηση. Προσηλυτισθείσα πόρνη θα ομιλήσει εις την συγκέντρωσιν. Πώς ανακάλυψα τον Κύριον. Πρέπει να έχουν τετράγωνα μυαλά αυτοί οι τύποι στη Ρώμη' κατευθύνουν όλη την παράσταση. Και μαζεύουν τα λεφτά με τη σέσουλα. Ύστερα υπάρχουν και τα κληροδοτήματα' προς μεταβίβασιν εις την απόλυτον δικαιοπραξίαν του Ποντήφικος. Δημόσιες λειτουργίες προς ανάπαυσιν της ψυχής μου. Μοναστήρια και αναχωρητήρια. Καλείται ο ιερέας να καταθέσει ως μάρτυς εις την υπόθεσιν της διαθήκης Φέρμανα. Τίποτα δεν είναι δυνατόν να τον τρομοκρατήσει. Είχε έτοιμη την απάντηση για όλα. Ελευθερία και ανύψωσις της αγίας ημών μητρός Εκκλησίας. Οι δόκτορες της Εκκλησίας' αυτοί σκαρφίστηκαν όλη αυτή τη θεολογία.
    Ο ιερέας προσευχήθηκε :
    - Μακάριε Μιχαήλ, αρχάγγελε, διαφύλαξον ημάς εν ώρα κινδύνου. Έσο φύλαξ ημών από της πονηρίας και των πειρασμών του διαβόλου (είθε ο Θεός να τον συγκρατήσει, ταπεινώς ικετεύομεν)' Συ δε, πρίγκηψ των ουρανίων λεγεώνων, κατακρήμνισον, τη βοηθεία του Θεού, τον Σατανά εις την κόλασιν και μετ' αυτού άπαντα τα πονηρά πνεύματα τα περιπλανώμενα εν τω κόσμω προς παραπλάνησιν των ψυχών.
    Ο ιερέας και το παπαδοπαίδι σηκώθηκαν και αποχώρησαν. Τέλος. Οι γυναίκες παρέμειναν στις θέσεις τους' ευχαριστούσες.
    Πρέπει να πηγαίνω. Ο αδελφός Τρακαδόρος. Ίσως κάμει κατά δώ με το δίσκο. Καταβάλλετε τον Πασχαλινόν όβολόν σας.
[...]


(Απόσπασμα από : "ΟΔΥΣΣΕΑΣ", επεισόδιο 5ο - Λωτοφάγοι, μτφ. Σωκράτης Καψάσκης, έκδ. ΚΕΔΡΟΣ - αθήνα, Σεπτέμβριος 2004 / σελ. 112 και 113)






^^^


Κλικ στην φωτό!





* * * * * * *