Δηλωνεται κατηγορηματικα οτι, ολα τα δημοσιευομενα ποιηματα, αποσπασματα ποιηματων η, και στιχοι κ.λπ. λογοτεχνικα κειμενα ειναι απο εντυπες εκδοσεις ευρισκομενες στη κατοχη του διαχειριστη αυτου του ιστολογιου. Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση, γινεται link κατ' ευθειαν στα ιστολογια στα οποια βρισκονται και οχι αναδημοσιευση τους, ακομη κι αν δεν υπαρχει σχετικο απαγορευτικο σημα.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ








Εγκαίνια έκθεσης:    Η Τέχνη της Βιβλιοδεσίας. Από το Βυζάντιο στη Σύγχρονη Εικαστική Δημιουργία

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 20.00 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 
η έκθεση «Η Τέχνη της Βιβλιοδεσίας. Από το Βυζάντιο στη Σύγχρονη Εικαστική Δημιουργία», 
που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και την Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας

Στην έκθεση παρουσιάζονται εξαιρετικά δείγματα βυζαντινών και μεταβυζαντινών βιβλιοδεσιών που χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 19ο αιώνα από τη Συλλογή χειρογράφων και παλαιτύπων του Βυζαντινού Μουσείου και από την Ελληνική Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»

Αφορμή για την έκθεση αποτελεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Στουδίτης» στο οποίο συμμετέχουν έξι ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο επικεντρώνεται στη μελέτη βυζαντινών και μεταβυζαντινών βιβλιοδεσιών με στόχο την ανάπτυξη του διεπιστημονικού και διαπολιτισμικού διαλόγου. 
Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι δρ Αναστασία Λαζαρίδου και η δρ Νίκη Τσιρώνη με τη συμβουλευτική υποστήριξη των Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου και Μπάμπη Λέγγα και ειδικό επιστημονικό συνεργάτη τον Ζήση Μελισσάκη.

Mέσα από τους κώδικες και τα έντυπα και με άξονα το εποπτικό υλικό, η έκθεση προβάλλει την εξέλιξη της τέχνης της βιβλιοδεσίας από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι τη σύγχρονη εποχή και την αναδεικνύει ως πηγή για την ιστορία, την πολιτική, την οικονομία και τα εικαστικά ρεύματα της κάθε εποχής. Το εποπτικό υλικό συνοδεύεται από οπτικοακουστικό video σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Véronique Magnes.

Αναζητώντας σημερινές αναγνώσεις για την παράδοση της τέχνης του βιβλίου η έκθεση πλαισιώνεται από σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες, φιλοτεχνημένες από τη Βένια Δημητρακοπούλου και τον Δημήτρη Ξόνογλου. Επίσης εκτίθενται έξι συλλεκτικά αντίτυπα του βιβλίου «Κασσιανή η Υμνωδός», φιλοτεχνημένα ένα προς ένα από τους εικαστικούς: Μάρκο Καμπάνη, Χρήστο Μαρκίδη, Χρήστο Μποκόρο, Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλο, Φωτεινή Στεφανίδου και Πάνο Φειδάκη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πλαισιώνει την έκθεση δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αγγίξει τα εργαλεία και τα υλικά της τέχνης της βιβλιοδεσίας. Απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού (τηλ. επικοινωνίας 213213 9507) και συνοδεύεται από ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Άκη Χατζηαντωνίου.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα στον νέο ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας και η διάρκειά της θα είναι από τις 19 Σεπτεμβρίου 2012 έως τις 13 Ιανουαρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: